KSIĄŻKI "Świat butoh Kazuo Ohno", "Wizja Ciała" i wiele innych

01  /  02  /  03  /  04

Zasoby fundacji Pompka obejmują liczne książki, plakaty oraz płyty DVD z archiwum Kazuo Ohno Dance Studio. W stałej sprzedaży dostępne są m.in "Świat butoh Kazuo Ohno" i "Wizja ciała". Informacja i zamówienia: azdrojewska@publink.com.pl

Społeczność: https://www.facebook.com/butohsfera

===================================================================

"Świat butoh Kazuo Ohno" - Kazuo Ohno, Yoshito Ohno

Przedstawiamy świat Kazuo Ohno, mistrza „tańca ponad wszystkie tańce” – butoh, jednego z największych performerów XX wieku. Pełna emocji opowieść Yoshito Ohno krążąca wokół fotografii ojca, a zwłaszcza fragmenty zajęć, tworzą żywy obraz artysty i uchylają drzwi do prawdziwego świata butoh. Kto podejmie wyzwanie i przekroczy próg, wyruszy w podróż życia - ponad granicami i poza czasem

Podstawą do powstania książki były niezwykłe zdjęcia Kazuo Ohno, wokół których toczy się opowieść syna o ojcu oraz spisane z nagrań wypowiedzi mistrza prowadzącego zajęcia z uczniami. Dzięki niezwykłemu przekładowi Igi Rutkowskiej - zmysłowy świat butoh toczy się między słowami opowiadającego o swym ojcu Yoshito i wibruje w poetyckich aforyzmach Kazuo Ohno. Niewątpliwie intryguje, porusza i inspiruje do twórczych poszukiwań.

Kazuo Ohno, to drugi obok Tatsumiego Hijikaty, twórca współczesnego japońskiego tańca butoh. Określenie „taniec butoh” nie jest do końca precyzyjne, bo butoh to nie tylko i nie tyle specyficzny styl tańca, współczesny gatunek performatywny czy określony typ treningu, ale specyficzna całościowa postawa, łącząca specyficzny sposób pracy, estetykę, dramaturgię, filozofię. Powstałe przez połączenie tradycji i inspiracji z Wschodu i Zachodu, zarazem wciąż otwarte na inwencje twórców, stanowi swoiste odbicie złożoności współczesnej kultury globalnej, a jednocześnie pozwala na wyjście poza jej ograniczenia (prof. Dariusz Kosiński, Uniwersytet Jagielloński, Instytut Teatralny im. Z. Raszewskiego w Warszawie)

W związku z wydaniem książki, zorganizowanych zostało szereg wydarzeń kulturalnych: prezentacja unikatowych zdjęć artysty wykonanych przez najlepszych fotografów japońskich (m.in. Nobuyoshi Araki, Eikoh Hosoe, Naoya Ikegami) w Instytucie Teatralnym im. Z. Raszewskiego i panel dyskusyjny nt. butoh Kazuo Ohno w ramach VIII Dni Japońskich i konferencji w BUWie „Wymiary cielesności w kulturze japońskiej”. W kolejnej odsłonie - performensy w wykonaniu Sylwii Hanff oraz spotkania w Muzeum Azji i Pacyfiku oraz Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha. A z końcem roku – spektakl Atsushiego Takenouchi „Ziarno emocji” w Instytucie Teatralnym poprzedzony improwizacją i spotkaniem w Muzeum Azji i Pacyfiku i warsztatami butoh.

Cena książki: 59,90 PLN

Książka powstała we wspólpracy z Instytutem Muzyki i Tańca w ramach "Programu Wydawniczego 2014" oraz jest współfinansowana ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

========================================================

"Wizja ciała" - Tetsuro Fukuhara

Przetłumaczona z języka japońskiego książka przekracza granice materii, czasu i przestrzeni. To kolejna, nowa publikacja z biblioteki butoh wydana przez fundację Pompka we współpracy z Instytutem Muzyki i Tańca.

Książka, to futurystyczna wizja rozwoju człowiekaktóra ma swoje źródło w tańcu butoh, sztuce performatywnej powstałej w latach 50. Japonii. Powołując się na własne doświadczenia, obserwacje uczestników warsztatów i publikacje, które zainspirowały go do dalszych poszukiwań, Fukuhara prowokuje i zachęca świat nauki do kontynuowania badań w kontekście najnowszych odkryć – medycyny, biologii molekularnej czy genetyki – wierząc, że wiedza ukryta w ciałach tancerzy może mieć niebagatelny wpływ na prace nad rozwojem sztucznej inteligencji czy takich dziedzin życia jak np. robotyka czy wzornictwo.

Ciało nie jest narzędziem, które ma coś opowiadać, ciało jest opowieścią. Trzeba zacząć od tego rozpoznania, wspominania przeszłości i skoku w przyszłość – mówi Fukuhara.

* Space Tube - rozciągnięty nad ziemią, 10. metrowy rękaw z delikatnej, wytrzymałej tkaniny, w której doświadcza się wrażenia nieważkości a koordynacja ruchów i zmysł równowagi poddane zostają najwyższej próbie.

Książka powstała we wspólpracy z Instytutem Muzyki i Tańca w ramach "Programu Wydawniczego 2018"

========================================

Cena książki 39.90 PLN

========================================

Podczas pobytu w Warszawie, 27. września, 2018 w CN Kopernik Fukuhara zaprezentował m.in. przykłady efektów współpracy z naukowcami z Brain Science Institute RIKEN czy JAXA w latach 2004-2006 oraz przedstawił koncepcję i kierunki rozwoju kolejnego, 3. etapowego, kontrowersyjnego projektu stworzenia swego alter ego - APAROSA, robota opartego na sztucznej inteligencji. http://www.kopernik.org.pl/projekty-specjalne/wieczorydladoroslych/

Przed wydarzeniami w Warszawie, 9. września, w tokijskim Tamarokuto Science Center odbyło się całodniowe wydarzenie „SPACE DANCE 2018. Gdy spojrzymy na naszą planetę z kosmosu”, podczas którego goście mogli wysłuchać prezentacji, obejrzeć wystawę, krótki spektakl oraz osobiście wypróbować Space Tube.  Pojechałam tam zaproszona dzielić się naszymi doświadczeniami w pracy ze Space Tube; poza mną obecni będą goście z Turcji, Meksyku i oczywiście Japończycy – mówi Anita Zdrojewska, prezeska fundacji Pompka. Podczas pobytów Fukuhary organizowałam m.in.„Kosmiczne warsztaty w tubie” dla dzieci. Chcę je kontynuować; wierzę, że tego rodzaju ćwiczenia są niezwykle ważne zwłaszcza teraz, gdy coraz więcej czasu pochłania dzieciom komputer czy telefon komórkowy. Ruch, interakcja z innymi osobami czy w ogóle przypominanie o zmysłach dotyku, wzroku, słuchu są bardzo ważne – dodaje.

W latach 2013-2018 wiele muzeów i ośrodków naukowych na całym świecie gościło projekt Fukuhary; zobaczyć bądź wypróbować Space Tube mogło blisko 330.000 osób.

Zdjęcia: (1) - okładka książki "Świat butoh Kazuo Ohno", fot. Shoichi Ono, (2) - okładka książki "Cent'Anni di Danza/A hundred years of Dance" Toshio Mizohaty i Marie Perchiazzi z plakatem ze spektkalu "Nenufary" (Suiren/Waterlillies)i, (3) Okładka książki "Wizja Ciała" (4) Performance z użyciem Space Tube w Centrum Nauki Kopernik podczas "Wieczoru dla dorosłych", X.2018