Świat butoh Kazuo Ohno w Polsce i album fotograficzny Hidden Body

wto, 9 września 2014

Przedstawiamy wyjątkową książkę i świat Kazuo Ohno, mistrza „tańca ponad wszystkie tańce” – butoh, jednego z największych performerów XX wieku. Pełna emocji opowieść Yoshito Ohno krążąca wokół fotografii ojca, a zwłaszcza fragmenty zajęć, tworzą żywy obraz artysty i uchylają drzwi do prawdziwego świata butoh. Kto podejmie wyzwanie i przekroczy próg, wyruszy w podróż życia - ponad granicami i poza czasem.

Ksiażka powstała we współpracy z Instytutem Muzyki i Tańca w ramach "Programu Wydawniczego 2014" oraz jest współfinansowana ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

Więcej informacji o książce w dziale Pompownia/Projekty aktualne

Do nabycia jest również album "Hidden body. Kazuo Ohno's world". Eikoh Hosoe, Naoya Ikegami czy Nobuyoshi Araki to tylko kilka nazwisk spośród 42 fotografów, których zdjęcia w nim zebrano. Kolekcja obrazów zmarłego w 2010 roku światowej klasy tancerza butoh są u nas dostępne dzięki współpracy fundacji z Kazuo Ohno Dance Studio.

Wielu fotografów robiło zdjęcia Kazuo Ohno. Udało im się uchwycić i utrwalić na kliszy obraz jego ciała; fotografia nie może pokazać tego, co jest w nim ukryte. A jednak, jeśli ciało Kazuo Ohno ukrywa się w tańcu i skrywa trudy życia i śmierć zaś taniec jest przejawem jego duszy, to – być może - tym, co zostało sfotografowane jest sam duch Kazuo Ohno - Yoshito Ohno (ze wstępu do albumu Hidden body).

ZAMÓWIENIA: info@fundacjapompka.org.pl

Fot. w tle: archiwum Studio Tańca Kazuo Ohno; fot okładki książki: Shoichi Ono