Sekret kwiatu

wto, 12 września 2017

6-9.10 warsztaty butoh, 12.10. spektakl Tetsuro Fukuhary w Warszawie, spotkanie w BUW 16.10  a warsztaty, miniwystawa i spektakl w Krakowie 22.10. Zapraszamy!

Po ubiegłorocznej wizycie w Instytucie Teatralnym ze spektaklem "Dziwny owoc", Fukuhara wraca by pokazać publiczności "Sekret kwiatu" - premierowy spektakl solo, nad którym praca zajęła mu kilka ostatnich miesięcy.

Urodzony w 1948 roku Tetsuro Fukuhara należy do artystów drugiego pokolenia butoh (po jego twórcach – Kazuo Ohno i Tatsumim Hijikacie). Jest tancerzem eksperymentującym z Nowym Butoh, choreografem, pisarzem i dyrektorem Tokyo Space Dance.  Butoh jest krokiem z wnętrza. Jest odzyskaniem tego, co w człowieku dzikie i pierwotne a jednocześnie odrodzeniem Ciała, zatrutego i zagubionego we współczesnym świecie. W moim Butoh, ciało nie jest narzędziem wyrażającym historię. Ciało jest historią. Zapomniane historie prowadzą w duchową podróż odkrywającą sekrety kwiatu – mówi artysta.

Od 1990 roku, Fukuhara jeździ po świecie prezentując swój nowatorski projekt Space Dance in the Tube. Międzynarodową sieć współpracy rozpoczął tworzyć wspierany m.in. przez Japońskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych i Japan Foundation. Nad koncepcją "Space Dance” pracuje od 1994 roku zainspirowany pracami architekta i artysty Shusaku Arakawy.

Program pobytu artysty

6-9.10. BUTOHSFERA, Warszawa, warsztaty Butoh Space Dance: https://www.facebook.com/events/1844466875570453/

12.10. Teatr Studio/Malarnia, Warszawa, 19.00 spektakl "Sekret kwiatu": https://www.facebook.com/events/1920844511502157

16.10. BUW, Warszawa, prezentacja podczas Dni Japonii