Premiera Chorej tancerki Tatsumiego Hijikaty

wto, 3 grudnia 2019

„Święta księga butoh” w Warszawie. Premiera „Chorej tancerki” Tatsumiego Hijikaty.

14 i 18 grudnia, kolejno - w studio Publink oraz w Instytucie Teatralnym im. Zbigniewa Raszewskiego w Warszawie - zostanie przedstawiony spektakl przygotowany na bazie źródłowego tekstu twórcy butoh - „Yameru Maihime” w interpretacji Takao Kawaguchiego i Tomomi Tanabe. 16 grudnia artyści zaprezentują go też w Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha w Krakowie.

Chaotyczne piękno – tak chyba można określić splątane w luźne sploty wersy „Yameru Maihime”, której tytuł przetłumaczony został przez Kawaguchiego jako "The Ailing dance Mistress". O kim jest spektakl?  Zarówno cytowane podczas spektaklu poetyckie metafory, jak rezonujące słowami ciała dwojga tancerzy wciągają widza w świat pamięci artysty. Czy można ją rozszyfrować? Witajcie w świecie „Chorej tancerki”!

TOMOMI TANABE – artystka niezależna, tancerka butoh. W 1985 roku brała udział w warsztatach Hijikaty i zadebiutowała spektaklem “Epsilon” w maju 1985 roku w Saramukan. Uczyła się butoh m.in. u Kunishiego Kamiryo I Masahide Ohmori. Od 1997 kontynuuje występy solo ze spektaklem “Kuliste akwarium” i bierze udział w spektaklach butoh Masaki Iwany, Koty Yamazaki, Masahiki Akuty. Od 2012, razem z Takao Kawaguchim pracuje nad “Chorą tańczącą̨ księżniczką” a od 2016 nad “Perception of the body”.

TAKAO KAWAGUCHI – performer. Już w trakcie swej wieloletniej współpracy z mutimedialną grupą performatywną Dumb Type (1996-2008) brał udział w projektach niezależnych z udziałem innych artystów audiowizualnych, m.in. DiQueNoVes („Say You Don't See”, 2003), D.D.D. („How Many Times Will My Heart Beat Before It Stops?”, 2004), „Good Luck”, 2008) czy „TABLEMIND”, 2011. Od 2008 pracuje nad własnymi projektami solo, z których ostatnim jest “From Okinawa to Tokyo” był zaprezentowany na Ebisu Moving Image Festival w Tokyo Metropolitan Photography Museum. W ostatnich latach pracował nad projektami związanymi z butoh: nad tekstem „Chora tańcząca księżniczka” Tatsumiego Hijikaty (od 2012) i re-performansie 1:1 dzieł Kazuo Ohno - „O Kazuo Ohno” (od 2013), który znalazł się w ścisłym finale konkursu Bessie Awards 2017 w kategorii performance i taniec, i który był prezentowany w większości krajów Europy. Był z nim też w Ameryce Południowej, Australii, Chinach, Tajlandii i Malezji. W Polsce, w 2017 roku fundacja prezentowała go w Instytucie Teatralnym w Warszawie i Muzeum sztuki i Techniki Japońskiej Manggha w Krakowie.

Choreografia, koncepcja, taniec: Tomomi Tanabe, Takao Kawaguchi
Tekst: Tatsumi Hijikata („Yameru Maihime”)
Tłumaczenie na język angielski: Takao Kawaguchi & Jonathan M. Hall
Dźwięk: Tsubasa Wada