"O Kazuo Ohno"

śro, 19 kwietnia 2017

Takao Kawaguchi w Warszawie i Krakowie

28. sierpnia., o 19.00 w Instytucie Teatralnym im. Zbigniewa Raszewskiego odbędzie sie pokaz spektaklu "O Kazuo Ohno", jedyny w swym rodzaju eksperyment odtworzenia  w formie 1:1 spektakli ikonicznej postaci butoh - Kazuo Ohno.

Takao Kawaguchi, bezkompromisowy performer, znany ze swych doświadczeń w zespole Dumb Type (1996-2008) i wielu indywidualnych projektów artystycznych wciela się w ducha. Czy to możliwe? W wyniku eksperymentu, powstał ekscytujący dialog dwóch artystów między teraźniejszością i przeszłością, współczesnym zamętem i tradycyjną mądrością.

Spektakl odwiedził do tej pory Belgię, Hiszpanie, Portugalię, Francję, Stany Zjednoczone, Australię i Jakartę.

Choreografia: Kazuo Ohno i Tatsumi Hijikata
Dramaturgia, scenografia i dźwięk: Naoto Iina
Kostiumy: Kitamura Noriko
Światła: Toshio Mizohata
Postać  w materiale video: Yoshito Ohno
Materiały archiwalne dzięki uprzejmości Kazuo Ohno Dance Studio i Dance Archive Network
Produkcja: Toshio Mizohata

Fragmenty wykorzystanych spektakli: Portret Pana O., (1969, film Chiaki Nagano); La Argentina (1977, Ra Aruchenchiina Sho): sceny: „Divinariana” i  „Codzienna strawa”; Moja matka (1981, Watashi no okasan): sceny „Sen embriona”,  „Sen o miłości” i scena z tango i z muzyką Fryderyka Chopina; Morze Martwe, walc wiedeński i duchy (1985, Shikai, uinna warutsu to yurei, Genewa): sceny “Duch” i “Msza”

Bilety dostępne online na www.instytut-teatralny.pl pod opisem spektaklu.

WARSZTATY W BUTOHSFERZE - Warszawa

W dniach 31.08 oraz 1.09. zaplanowane są warsztaty, podczas których każdy z uczestników będzie mógł wejść w proces twórczy w oparciu o własny odbiór i doswiadczenie performensów mistrza Ohno. oraz spróbować czy i na ile transformacja jest możliwa.

Informacja i zapisy: publink@publink.com.pl

SPEKTAKL KRAKÓW

6. września, o godz. 19.00 spektakl zaprezentowany będzie w Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha.

WARSZTATY KRAKÓW

Warsztaty odbędą się 5. września w godz. 16.00-20.00 w Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha

PARTNER

PATRONAT MEDIALNY