12 lipca zapraszamy na koncert do CSW Zamek Ujazdowski

pon, 27 czerwca 2011

O godz. 20.00, w sali Laboratorium Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski, będzie można przenieść się w inną przestrzeń, przestrzeń ciszy tworzonej dźwiękami. Projekt ASHITA – to wyjątkowy koncert dwojga niezależnych japońskich artystów Kazuya Nagaya i Hiroko Komiya. Wystarczy przyjść, usiąść i zamknąć oczy.

video -> http://www.youtube.com/watch?v=V3v3zgBwkEs

Świat muzyki tworzonej przez artystów, to drgający pogłos dzwonów, który odbija się głęboko w niebie a czasem brzmi jak płynąca tam melodia… To dźwięk olbrzymich gongów, nie cichnących w świątyniach Tybetu, Bali czy Japonii… Dźwięk strun – wibrujący jak nurt rzeki wspomnień. I magiczny głos, który unosi się pozostawiając w powietrzu zwiewne ślady melodii. To świat wolno odbijających od siebie dźwięków, które splatają się ze sobą tak by stopniowo wrócić do wewnętrznej ciszy.

Kazuya Nagaya – tworzy muzykę ambientową łącząc instrumenty sakralne i etniczne m.in. z brzmieniami keyboardów i elektrycznych gitar. Koncertuje na żywo w Japonii, USA i innych krajach.  Współpracował m.in. z Plastikman a.k.a. Richie Hawtin, Carl Stone, KODO, Toshinori Kondo czy Susan Osborn.

video -> http://www.youtube.com/watch?v=PK4tLmM26K8;

Hiroko Komiya przekształca w dźwięki obrazy pochodzące z powietrza, otaczającej nas przestrzeni czy istnień. Są one bez stałej linii melodycznej czy rytmu; całkiem proste, pojedyncze, towarzyszą nam podobnie jak pogoda czy najbliższe otoczenie. Używa zarówno wody i materiałów naturalnych takich jak kamień, bambus, piach, liście, muszle jak dzwonki, bębenki czy perkusję. Koncertowała m.in. z Jean C. Dussin (gitara, głos), Ramuntcho Matta (gitara, elektronika), Simon Spang-Hanssen (saksofon, flet), Mateo de Bellis (banjo, flet), Calude Parle (akordeon), John Barrett (fortepian, gitara) czy Hubert Poloniewicz (tabla, ney).

video -> http://www.youtube.com/watch?v=344UswyUHEQ&feature=related

Bilety: 25,- zł.

Organizatorzy: CSW Zamek Ujazdowski, Fundacja POMPKA; Kuratorzy: Andrzej Załęski, Paweł Sky | STREFA

Partnerzy Projektu: Fundacja im. Takashimy, Royal apple - sok na wagę zdrowia, Dom Kredytowy NOTUS, drukarnia AMK Group, agencja Reklama z duszą.