Anna Makać

Anna Makać – artystka plastyk, konserwatorka dzieł sztuki, grafik. Twórczyni z dużym doświadczeniem i dorobkiem. Ikonografią zajmuje się od ponad 25 lat. Prowadzi warsztaty ikonograficzne dla młodzieży i dorosłych. Maluje na zlecenie dla cerkwi, kościołów katolickich i osób prywatnych. Tworzy we własnym stylu jedwabne chorągwie procesyjne, a także obrazy, ilustracje, rysunki, fotografie, ceramikę, projekty grafiki użytkowej.

Urodziła się 9 lipca 1966 roku w Gdyni. W latach 1985–91 studiowała dwa kierunki na Wydziale Sztuk Pięknych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu – konserwację malarstwa i grafikę.

W 1997 roku w Muzeum Diecezjalnym w Płocku Anna Makać wzięła udział w wystawie związanej tematycznie z Bożym Narodzeniem i adwentem, pod tytułem Nativitas Domini. Zaprezentowała duże obrazy olejne zdradzające nie tylko fascynację sztuka bizantyjską, ale i romańską. Prace ukazywały sceny z płaskorzeźbionych średniowiecznych portali kościelnych, Drzwi Płockich i innych podobnych zabytków, jak bazylika św. Zenona w Weronie. Inspiracją był również dekoracyjny Złoty Ołtarz z bazyliki św. Marka w Wenecji. Artystce udało się przybliżyć tajemnicę przyjścia Chrystusa za pomocą własnych środków wyrazu, a szczególnie wrażliwości kolorystycznej. Zaprezentowane obrazy stały się zaczynem kolejnych poszukiwań twórczych.

W 2000 roku w Berlinie odbyła się wystawa pod tytułem Polskie Madonny. Obok ikon pisanych z zastosowaniem tradycyjnych technik, zaprezentowała kolejne prace wykonane w estetyce własnej. Zastosowane w kompozycjach motywy ludowe nie tylko ocieplają wizerunki, ale przede wszystkim wprowadzają element prostoty ludowej wiary i pobożności.

Już od 1999 roku tworzy ilustracje scen biblijnych, korzystając bezpośrednio z estetyki Biblii pauperum, czyli Biblii ubogich – średniowiecznych świętych rękopisów (i późniejszych już druków) iluminowanych niezwykłymi miniaturami, które prezentowały historie biblijne elicie intelektualnej, po to, aby ta z kolei głosiła niewykształconym prawdy religijne. Sceny z życia Chrystusa, świętych i ze Starego Testamentu były ukazywane w nich w sposób jak najbardziej czytelny. Anna Makać postanowiła również opowiadać o rzeczach świętych prosto i z serca. Długo wykorzystywała swoje malarstwo obrazkowe inspirowane średniowiecznymi miniaturami do projektów kartek świątecznych. Jednak w 2012 roku postanowiła dla własnej satysfakcji przenieść prace na podłoża drewniane. Pod wieloma względami wykonywała je jak ikony klasyczne. Chociaż zrezygnowała ze ścisłego kanonu ikonograficznego, szczególnie tematyki, odnalazła własną ścieżką tworzenia sztuki sakralnej. Sprawiła, że to, co święte stało się w jej twórczości bardziej bliskie człowiekowi.

W 2015 roku w Gdańsku odbyła się wystawa pod tytułem Ikony domowe – ikony folkowe, na której własne interpretacje motywów religijnych, przedstawione w stylu pełnym ciepła i spokoju, były już głównym tematem ekspozycji. Podobne prace były eksponowane w maju 2016 roku na wystawie Biblia Pauperum w Regionalnym Ośrodku Kultury w Bielsku-Białej.

Wystawy indywidualne:

1995 – Świat ikony, Muzeum Diecezjalne, Płock

1996 – wystawa ikon, galeria Portal, Gdańsk

1997 – Pasja, galeria Café Variete, Gdynia-Demptowo

1997 – Nativitas Domini, Muzeum Diecezjalne, Płock

1998 – Ikona Matki Boskiej, galeria Pro Arte Christi, Gdańsk

2000 – Polskie Madonny, Polska Misja Katolicka, Berlin (Niemcy)

2001 – Wielkopostne zamyślenia w ikonie, Katolickie Liceum Ogólnokształcące im. Jana Pawła II, Gdynia-Obłuże

2001 – Ikoner, Ballerup Bibliotekerne, Ballerup, Kopenhaga (Dania)

2004 – Pasja w ikonie, Parafia pw. św. Ojca Pio, Gdańsk-Ujeścisko

2004 – wystawa ikon, Diecezjalne Centrum Kultury – Zamek Bierzgłowski, Łubianka koło      Torunia

2005 – wystawa malarstwa, Muzeum Diecezjalne, Płock