Anita Zdrojewska

Artystka niezależna – tancerka butoh, performerka, malarka ikon. Z wykształcenia japonistka. Od 2008 uczyła się butoh m.in. u Yoshito Ohno, Atsushiego Takenouchiego, Yukio Waguriego, Ko Murobushiego, Tetsuro Fukuhary, Ken Maia, Mayi Dunsky. Tańczyła m.in. z Tetsuro Fukuharą podczas Dni Japonii w Warszawie i Joan Laage w projekcie „Earth Tomes” w Forcie Mokotów. Brała udział w festiwalach Terytoria w CSW Toruń z performensem „Punkt zero” i Butohpolis tańcząc „Niesen” przy muzyce Ruffa Libnera oraz w grupowych i indywidualnych improwizacjach, m.in. „Dla wody”, „Ogród butoh” czy „Mur”. Od ubiegłego roku, wraz z Joanną Sarnecką, bierze udział w projekcie artystyczno-badawczym „Weselekekkonshiki” prezentowanym podczas Matsuri (2018) oraz w Butohsferze i Stowarzyszeniu Architektów Polskich (2019).

W 2010 roku rozpoczęła naukę malarstwa ikonowego w pracowni ikon oo. Jezuitów „Droga Ikony”. Brała udział w plenerach a swoje prace wystawiała na wystawach zbiorowych w galeriach i muzeach w Warszawie, Poznaniu, Częstochowie i Zamłyniu (Ukraina).

Prezeska fundacji Pompka (www.fundacjapompka.org.pl), animatorka kultury i działań społecznych, organizatorka wielu wydarzeń związanych z butoh i współczesną kulturą Japonii – warsztatów, wystaw (m.in mobilnej galerii-archiwum), koncertów i projekcji filmowych. Twórczyni fanpage’a BUTOHSFERA, prowadzi autorskie warsztaty „Butoh w Butohsferze”.

Niesen, fot. Justyna Stanisławska